Nazywany inaczej wawrzynem szlachetnym, to roślina pochodząca z Afryki Północnej. Mówi się, że jest to wiecznie zielone drzewo. Uprawiany był już w starożytnej Grecji i Rzymie. Znany nam jako liść laurowy. Ma wiele leczniczych zastosowań i również kulinarnych.
Posiada lancetowate liście, lekko falowane na brzegach, które osiągają do 10 cm długości. Dzięki gęstemu pokrojowi stosuje się go do obsadzenia ogrodzenia. Nadaje się na żywopłot, ale tylko ciepłym klimacie. Ta mała wersja jest idealna do hodowania w kuchni, na balkonie lub tarasie. Na zewnątrz może przebywać od wiosny do jesieni.
*Zdjęcie przedstawia poglądową roślinkę.
Stanowisko: słoneczne
Podłoże: żyzne, przepuszczalne, warto co 2 lata zmienić w donicy na świeże, bogate w zasoby pokarmowe
Podlewanie: umiarkowanie, regularnie, nie dopuścić do przesuszenia podłoża, jesienią ograniczyć
Doniczka: 10,5
Wysokość: 20 cm