Hoya

    Podkategorie

Dostępnych 37 produktów

Pokaż 1-24 of 37 produktów

aktywne filtry

  • Dostępność: W magazynie

Hoja - pnącze o pięknie pachnących kwiatach
Hoje to ogromny zbiór roślin, który obejmuje 200 gatunków.
Roślina pochodzi z Dalekiego Wschodu i tropikalnych rejonów Australii.
Jest pnączem łatwo wytwarzającym korzenie na łodydze, dzięki czemu bez
problemu przytwierdza się do wszelkich podpór. Hoya posiada lekko skórzaste
liście, z których od maja do jesieni wyrastają mięsiste kwiaty zebrane w
baldachowate kwiatostany. Kwiaty rośliny są różowe bądź białe, wydzielające
lepką, wonną ciecz. Hoye są roślinami kwitnącymi bardzo obficie zarówno
młodsze, jak i starsze okazy.
Hoja carnosa i Hoja bella
Hoja cornosa, czyli Hoya różowa jest mniej wymagająca w uprawie. Liście
rośliny są nieco większe, grubsze i szersze koloru ciemnozielonego. Roślina
potrzebuje podpór.
Hoya bella, czyli Hoya piękna jest mniejsza. Liście rośliny są drobniejsze,
delikatniejsze oraz koloru jasnozielonego. Nadaje się do uprawy wiszącej.
Jak dbać o hoje?
Roślina lubi miejsca jasne, lecz nie bezpośrednio nasłonecznione.
H. Bella preferuję nawet lekki półcień. Podlewanie naszej hoji powinno być
umiarkowane. W lecie należy podlewać naszą roślinkę 2 razy w tygodniu, zimą
raz na 2 tygodnie. Hoye czasami lepiej przesuszyć niż przelać. Roślina bardzo
lubi zraszanie oraz ciepło, dobrze rośnie w temperaturze pokojowej. Hoja to roślina, która kocha podlewanie od dołu – doniczkę możemy zanurzyć na kilkanaście minut w misce z wodą
Nawozić należy w czasie wzrostu i kwitnienia raz na 2 tyg. Polecamy naszą gamę nawozów, które zapewnią roślinie optymalny wzrost, znajdziesz je tu-> Nawozy Zagajnik. 
Zimą nie nawozimy.
Jak rozmnożyć hoje?
Sadzonki pędów najlepiej zbierać w okresie od maja do lipca.
Roślinę ukorzeniamy w temperaturze 22 - 25 stopni Celsjusza.
Jakie przesadzać hoje?
Roślina ta nienawidzi przesadzania, gdyż hamuję to tworzenie pąków.
Zaleca się przesadzać roślinę raz na kilka lat, zapewniając jej odpowiedni
drenaż.

close

Lista życzeń