Wasabi Japonica
Opis
Wasabi znane z ostrego smaku jako przyprawy do sushi, jest piękną rośliną o limonkowym kolorach. Najstarsze wzmianki o wasabi pochodzą z Japonii z 794 roku. Był traktowany jako lecznicze zioło. Wasabi jest spokrewnione z kapustą. Jest wieloletnią byliną. Ma duże, okrągławe, ale nieregularne liście z licznymi, widocznymi na blaszce liściowej unerwieniami tworzącymi dekoracyjną, pomarszczoną strukturę. Jej zielony „korzeń”, przypominający pełzające kłącze albo łodyga dorasta do wysokości kolan i tworzy gąszcz w sposób podobny do brukselki. To doskonały dodatek roślinny w kuchni lub jadalni. Może być uprawiany w ogrodzie.
*Zdjęcie przedstawia poglądową roślinkę.
Stanowisko: zacienione
Podłoże: rozluźnione żwirem i piaskiem
Podlewanie: regularne
Nawożenie: nawóz z siarką i nawóz organiczny
Doniczka: 12
Wysokość: 25 cm
nl-323186599